Pagina's

zondag 2 september 2012

Over typemachientjes en boekentassen...

Jaja, ook bij ons is 't van dat. Het schooljaar mag weer beginnen. En deze keer toch wel een beetje speciaal want ik heb twee kids die naar het eerste gaan. De ene naar de eerste kleuterklas en de andere naar het eerste leerjaar. En geef nu toe, naar het eerste leerjaar gaan, daar hoort een nieuwe boekentas bij, toch?

En ja hoor, de dochter kon me in juni laten beloven dat ik voor haar een echte grote-meisjes-boekentas zou maken. En als puntje bij paaltje kwam, begon ik er natuurlijk weer aan op het laatste moment (wat al een hele verbetering is met vorige projecten want die worden meestal op het àllerlaatste moment gemaakt, lees een paar uur ervoor ;-)) Maar nu dus niet, meer dan 24 uur voor de deadline was ze klaar, haar grote-meisjes-boekentas!


Het stofje koos Gitte zelf uit bij Bambiblauw. 'Ik wil die met de computertjes op, mama'. Ach, het kind kan er ook niet aan doen dat ze geboren is in de tijd na die memorabele mechanische typemachines (memorabel voor al wie er op leerde tikken, waarbij u ook mezelf mag tellen, wat u enkel maar kan laten raden naar mijn leeftijd). En ja, als je grootste naar het eerste leerjaar gaat, word je zelf dan precies ook niet een beetje ouder? Of gebeurt dat pas bij de laatste die die grote stap maakt?

Afin, het werd dus dit stofje en voor de voering werden het bolletjes van Michael Miller. Nog snel even diep zoeken in de voorraad van Lieselot en daar hadden we de juiste flockpaspel! Die flockpaspel vind ik echt super om zo een tasjes te maken. Het geeft zo precies wat extra door de andere structuur van de stof.

Voor de fournituren riep ik een hulplijn in bij Lielonline. Zij leverde met een superservice zodat ik makkelijk mijn deadline kon halen. En geloof me vrij als ik zeg dat een pakketje van haar ontvangen voelt alsof je een cadeautje mag openmaken!

Hoe u zelf zo een boekentas in mekaar steekt kan u op verschillende plaatsen lezen of zelf uitdokteren, maar zij schreef in ieder geval al een mooie handleiding uit.
Ik deed het natuurlijk weer voor een stuk op mijn eigen eigenwijze manier maar het resultaat is uiteindelijk hetzelfde : een boekentas ;-)!

Ik maakte vooraan een groot vak voor alle doosjes die met eten en drinken te maken hebben. De ervaring heeft me geleerd dat ik een dochter heb die niet altijd alles goed sluit waardoor er weleens wat durft te lekken. Ik kon me al rampscenarios voorstellen waarbij schoolagenda en schriften onder aardbeisap of gesmolten chocola komen te zitten, dus besloot ik een vak voor de koeken en een vak voor de boeken!


De buitenstof en de voering werden verstevigd met Vlieseline H250 en om het geheel nog wat steviger en vooral mooi waterdicht te maken deed ik er nog een laagje tafelzeil tussen. En om het mezelf wat makkelijker te maken, heb ik deze eerst met lijmspray op mekaar gekleefd. Die lijmspray is helemaal niet zo goed voor het milieu (en ook niet voor uwe vloer als ge er niks onderlegt terwijl ge spuit) maar het is echt wel handig als je verschillende moeilijk hanteerbare delen even aan mekaar wil laten kleven totdat je ze tot een geheel aan mekaar hebt gestikt

De boekentas kreeg onderaan nog tasvoetjes en in de bodem stak ik een stuk hard plastic om de bodem goed te verstevigen.

Het ding kostte me uiteindelijk 3 naalden (waaronder 2 keer een 90) door de vele lagen dikke en stugge stof maar ik vind het de moeite waard. De dochter is blij en dat is wat telt, niet?


En wat denkt u, zou ze dat kunnen zo serieus aan een bankske zitten en dingen leren? ;-)

25 opmerkingen:

 1. Schitterend! :) Binnen zo'n 6 jaar kom ik bij u eens op de leer... :p

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Liesbeth coremans3 september 2012 om 06:21

  Super ! Knap gedaan van je ! Heel veel succes aan de meisjes , en een goede start !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. PRACHTIG ! i want ! ;-) kun je dat ook verkrijgen voor iemand van het 2de middelbaar ? ;-)

  liefst
  -x-
  Marie-Lu

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig, ik ga je volgen!

  lieve groetjes,
  Marina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgen ik weet niet of dat kan...
  dit staat er bij de volgers!
  Marina

  Onze excuses...

  Deze gadget is onjuist geconfigureerd. Hint van webmaster: zorg dat de 'Friend Connect-instellingen - start-URL' overeenkomt met de URL van deze site.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi Kim! En of ze er klaar voor is, natuurlijk dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Stel je voor, een klas vol typmachines. Om zot van te worden! Verder helemaal zot van deze boekentas, zo 'mag' roze van mij. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook heel mooi geworden zeg! Een fiere dochter, dat is duidelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Echt knap! Ze zal stralen met zo een mooi exemplaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tof zo met de typemachines. Mijn vader is trouwens nog heel lang vastberaden blijven voortwerken op zo'n groot machien. Mét carbonpapier...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Weer zo'n mooie boekentas. Leuk met die stof!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha, ik heb ook nog leren typen op zo'n oude mechanische typemachine. Ocharme mijn pink als die daar weer eens tussen schoot... Maar soit, dit is echt een geweldig mooie boekentas!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Euh, ik heb daar ook op leren typen... het lijkt wel op een generatiekloof. Toffe stof voor een boekentas, goe gekozen meid!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De eerste dag valt het met dat serieus zijn nog goed mee :)
  Zoals het neefje zei: we hebben een woord geleerd en dat is keimakkelijk. Gewoon een streepje, een bolletje, en nog een letter.
  Trouwens, voor ik het vergeet, een dikke wauw voor de boekentas! Hopelijk kan ze er een hele tijd mee voort :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. wat een prachtige boekentas in een zalig stofje! Je dochter zal gegarandeerd iedere dag stralend naar school gaan!!! En ik volg je nu via mail, anders lukt het niet, maar ban blij dat ik op die manier op de hoogte kan blijven van je super creaties ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. En dat lees ik hier nu, die complimenten! Super! Graag gedaan!
  Joke
  lielonline.be

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo,

  ik sta op het punt een boekentas te maken, maar wil wel een stevig model. Welk soort plastiek heb je gebruikt om de bodem te verstevigen? En waar heb je het gevonden?
  Super bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Sarah,   Ik gebruikte voor de onderkant gewoon een placemat. Zo een stevig plastiek geval (uit Ikea, blokker,Casa,.....). Ik nam 2 laagjes en stikte deze op mekaar vast.

   De zijkanten, voor en achterkant werden verstevigd met Vlieseline H250 (binnen en buitenstof) en ik stikte nog een dubbele laag stevige toile ciree er mee tussen.

   In de veritas vind je ook een stevige vlieseline die wordt gebruikt om gordijnkappen mee te maken. Dit maakt je wanden zeer stevig maar zorgt er ook wel voor dat je stof veel moeilijker te verwerken is. (ik gebruikte dit om een valiesje voor Jules te maken).   Hopelijk ben je wat met deze info. Veel succes!   Groeten

   Kim

   Verwijderen
  2. Zo'n snel antwoord had ik niet verwacht ;-)
   Tip van de placemat is super! Blokker en Veritas, here I come ;-)

   Ik heb de naaimicrobe nog maar net te pakken en ken er dus nog niet veel van. Maar de dagen zijn al duidelijk veel te kort.

   Zou het ook lukken met tafelzeil? Heb al wel gelezen dat ik dan een grotere steeklengte moet nemen.

   En zo'n paspelband... SUPERKNAP!

   Bedankt!

   Verwijderen