Pagina's

zondag 4 maart 2012

Flamencojurk en hoe kan je er zelf eentje maken

Een tijdje geleden was het Carnaval. En aangezien mijn dochters zich graag verkleden doe ik dan ook de moeite om iets te maken (tenminste als ik er de tijd voor vind).
Dit jaar geen speciale wensen, maar tijdens een bezoekje aan Pauli viel mijn oog op een heerlijke rood met zwarte stippen stofje. In mijn hoofd werd al een flamenco-jurkje gevormd en Gitte die zag dat helemaal zitten.

Maar die laatste week voor de Krokusvakantie kreeg Gitte griep en was ze echt heel ziek. Gelukkig voelde ze zich al iets beter tegen vrijdag en omdat ze zo naar Carnaval had uitgekeken en omdat mijn moederhart niet aan smekende puppyblikken en honderden "alstublieft allerliefste mama van de hele wereld" kan weerstaan, liet ik haar toch gaan.

Voor de gelegenheid mocht er dan ook echte grote madammen schmink (of hoe schrijf je dat?) aan te pas komen en dus werd ze opgetuigd met jurk, blozende wagen, zilveren ogen en zwarte mascara. In haar haar een mooie rode roos en oh wat spijtig dat haar flamenco-schoentjes te klein waren. En zij maar schitteren in de stoet, zo fier was ze...

Oeh zo 's morgens vroeg met zo'n slecht weer en dan nog pips van ziek te zijn....

Zo een jurkje is eigenlijk heel eenvoudig te maken. Ik probeer het hier even uit te leggen hoe ik het deed met het materiaal dat ik in huis had. Er zijn nog tal van variaties mogelijk natuurlijk.

Voor de basis nam ik een stuk rode tricot en knipte daar een lange rok uit (voorpand en achterpand knippen zodat het vlot over de heupen gaat en dit dan een beetje uitschuinen). Zijnaden werden toegestikt met de overlock en de onderrand werd gewoon afgewerkt met de overlock zonder zoom.
Het bovenstuk werd gemaakt van een oude zwarte t-shirt van manlief en ik gebruikte voor het t-shirtpatroon het MonsterCar patroon uit een Ottobre van vorig jaar (je neemt hier natuurlijk de maat die overeen komt met de maat die je anders ook zou nemen, en een ander t-shirtpatroon kan natuurlijk ook). Het t-shirt werd wel een 15tal cm korter gemaakt omdat het rokdeel er nog aan vast komt en je niet wil dat dit veel te laag zou beginnen. Het t-shirt maakte ik op de overlock. Onderaan komt geen zoom en de mouwzoom werd gewoon met de overlock afgewerkt, net als de halsboord.


Van de rood met zwarte stippen stof knipte ik stroken van 12cm hoog en de breedte van de stof. Ik weet niet meer juist hoeveel ik er knipte maar ik denk dat ik bijna 2m van de stof gebruikte. Ik knipte ook 1 strook van 6 cm hoog en de hele stofbreedte. Hoeveel stof je nodig hebt hangt natuurlijk af van hoeveel laagjes je wil en hoe lang en breed je rokdeel is.

De stroken werden allemaal onder de overlock gestoken die ik voor de gelegenheid inreeg met zwarte draad (3 bobijnen en 1 naald dus gewoon randafwerking). Ik deed dit met de beide lange zijden.

Volgende stap was de stroken vastzetten op het rokdeel. De ruimte tussen 2 stroken was iets van een 8 cm. De stroken werden er gewoon opgerimpeld (wel zonder rimpeldraad). Ik stikte gewoon en ondertussen schoof ik de stof handmatig onder het voetje. Als de strook 'op' was, nam ik gewoon een nieuwe strook en deed ik door tot ik helemaal rond was. En dit dan tot onderaan de rok. Let er wel op dat je onderaan niets van de rode tricot ziet maar enkel de stroken stof.

Op de mouwen van de t-shirt rimpelde ik 2 stroken stof.
In de strook van 6cm breed stikte ik 2 rimpeldraden. Na het rimpelen stikte ik deze vast op de halsuitsnijding.

Nu nog de rok aan het bovenstuk locken en klaar!

En Gitte? Die heeft er plezier mee gehad!

6 opmerkingen: